mandag 21. juni 2021

HVA SKJER I 2021?

Trygve Gulbranssen på reise. Foto: Privat


Kjære medlemmer! 


Hvem hadde trodd at denne pandemien skulle holde fram, da vi i februar 2020 avholdt sist årsmøte i foreningen. På grunn av rådende omstendigheter måtte vi avlyse fjorårets hageselskap og vi har så og si ikke hatt noen styremøter i 2020/2021. Styret møttes til en sosial sammenkomst sommeren 2020, da dette var tillatt, ellers har vi kun hatt et digitalt møte på Teams, i tillegg til årsmøtet den 27. februar 2020. 


Vi valgte å ikke sende ut noen kontingent for fjoråret da vi ikke hadde noen aktivitet. I år ber vi om kontingenten betales som vanlig for de av dere som fremdeles ønsker å være medlemmer av venneforeningen!  Se siste side for informasjon om betaling!


Dessverre blir også årets hageselskap utgå. Vi ser litt lysere på situasjonen og øyner mulighet til å arrangere noe, om ikke fysisk så i det minste digitalt i løpet av de kommende månedene. Dette kan du lese mer om under.


Med bakgrunn i dagens situasjon er også denne årgangen av Bjørndalsposten litt annerledes utformet enn tidligere. Du finner årsberetningen fra 2019, og et kort referat fra 2020 i innlegget under. Nå som vaksineringen av alle aldersgrupper er gjennomført håper vi å kunne møtes igjen, om ikke i løpet av høsten, så i hvert fall neste sommer!

 

Med hilsen fra hele styret i Trygve Gulbranssens venner


Henning Howlid Wærp er professor i nordisk litteraturvitenskap ved UiT - Norges arktiske universitet. Han har tidligere skrevet om forfatterne Mikkjel Fønhus, Knut Hamsun og Cora Sandel. 

I 2020 har han publisert artikkelen «JAKT– OG SKOGSMOTIVET I TRYGVE GULBRANSSENS OG BAKOM SYNGER SKOGENE–TRILOGI (1933–1935)» i tillegg til en kronikk i Aftenposten

(https://www.aftenposten.no/meninger/kronikk/i/dlqe7j/og-bakom-synger-skogene-fortsatt). 

Her argumenterer han for at Gulbranssens bøker først og fremst står i en villmarkstradisjon. I kronikken avslutter han med å skrive at «Bøkene kan leses som en påminnelse om at mennesket er forbundet med naturen – våre grunnleggende livsvilkår – og forblir på den måten aktuelle.»

Styret planlegger et foredrag med Howlid Wærp og vil komme med mer informasjon om foredraget så snart det er avklart tid, sted og form (fysisk/digitalt). Følg med på nettsiden vår og facebook.

I samarbeid med Trøgstad kulturkompani og Indre Østfold kommune planlegger styret også et foredrag i egen regi, i forbindelse med oppsetningen av «Bjørndals barn» på Trøgstad bygdemuseum i august. (Se under.)

 

ET SYNGESPILL INSPIRERT AV GULBRANSSENS BØKER

Foto fra en av øvelsene på Trøgstad Bygdemuseum. Foto: Thea Tollersrud.Trøgstad Kulturkompagni setter opp syngespillet «Barn av Bjørndal» den 25. og 26. august, utendørs på Trøgstad Bygdemuseum. 


Dette er et nytt syngespill med nydelig manus og musikk av Tor Karseth, basert på «Bjørndalstriologien» av Trygve Gulbranssen. Miljøet og handlingen i stykket er knytta til gården Blåtjern, som i ei uke huser omgangsskolen i Bjørndalsfjerdingen omkring 1850. 


Vi møter 17 skolebarn som alle er etterkommere av folk som blir skildra i de tre romanene til Gulbranssen. Vi møter også den unge skolelæreren Jens og Siri, den unge voksne dattera på gården. I tillegg blir vi kjent med Adelheid (spilles av Solfrid Heier), enka etter unge Dag Bjørndal, og er vel den viktigste kvinneskikkelsen i romanene. I 1850 er Adelheid 68 år gammel, hun har tre barnebarn som hun har undervist selv, men nå føler hun at de tre jentene kan ha godt av å treffe andre jenter og gutter i grenda. Gjennom dialog, opptrinn og 11 sanger formidles mange av de dramatiske hendelsene i Gulbranssens romaner. Den viktigste tematikken knytta til barmhjertighet og hjertelag kommer til uttrykk mot slutten av forestillingen.

 

Regi: Ole Christian Øen. Koreografi, sanginnstudering: Azra Nukicic

Trommeinstruktør: Jan Ivar Pettersen. Kapellmester, repetitør: André Bongard 

Produsenter: Ingrid Risbråthe og Thea Tollersrud

 

Trøgstad Kulturkompagni er et nystartet amatørteater som drives på frivillig basis. Med i stykket «Barn av Bjørndal» er 17 lokale skuespillere i alderen 9-17 år. Trøgstad Sparebank er hovedsponsor for syngespillet. 


Du finner Trøgstad Kulturkompani og arrangementet på facebook. Forestillingene vil bli annonsert der og på Indre Østfold kommune sine nettsider. 

 


INFORMASJON OM BETALING AV KONTINGENT 2021


Merk! Vi sender ikke ut giro til medlemmer med registrert e-postadresse! 

 

Vennligst betal inn kontingent til foreningens kontonummer: 1020.28.08684

eller betal med Vipps til nummer #118046


Husk å merk betalingen med navn på den/de kontingenten gjelder for! 

 

Enkeltmedlem kr 200 pr år

Familiemedlemskap kr 250 pr år

Student/ honnør kr 100 pr år

Bedriftsmedlemskap kr 1000 pr år

For personer bosatt i utlandet kr 300 pr år


Nye medlemmer bes sende e-post med beskjed om innmelding, navn/adresse og kontaktinfo på e-post til venner(a)trygvegulbranssen.no (bytt ut a med alfakrøll i e-postadressen)
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar